כחמש מאות תלמידי בתי ספר בתל אביב החלו ללמוד השנה בתכנית רב-תחומית המאתגרת את דרכי ההוראה המקובלות. בינואר הם ביקרו בבית ליבלינג.
במהלך חודש ינואר כחמש מאות תלמידי כיתות ד' ביקרו בבית ליבלינג, שברחוב אידלסון 29. במהלך הביקור הם לקחו חלק בסיור עצמאי ובסדנה שבה התרכזו בתחושות ובמחשבות שלהם על ידי שהות בחדר ריק. בנוסף, השתתפו התלמידים בסדנה להכנת דוגמאות לאריחי טרצו, האופייניים לסגנון הבינלאומי באדריכלות. בהמשך היום, הם צפו בעבודות וידאו שעוסקות בקשר שבין בניין ובית לגוף האנושי וערכו הכרות עם אלמנטים בבניין דרך התבוננות בתצלומים ואיתור מיקומם על גבי תכנית אדריכלית
הביקור בבית ליבלינג נערך במסגרת "לחיות בעיר" – תכנית לימודית רב-תחומית ייחודית, הפועלת זו השנה הראשונה בכיתות ד' בבתי הספר גרץ, גבריאלי, בלפור, תל נורדאו, והיובל בתל אביב. התכנית מתקיימת בשיתוף מנהל החינוך בעיריית תל אביב-יפו, בתי הספר ומרכז העיר הלבנה. נפגשנו עם מנהל התכנית במרכז העיר הלבנה, האדריכל והאוצר ערן איזנהמר, לשיחה על תכנית הלימודים.
מה לומדים ב"לחיות בעיר"?
"העיר היא מרחב החיים שלנו ולכן היא משמשת עבורנו כמרחב של לימוד. העיר המודרנית הלכה והתפתחה לאורך השנים אבל לא נוצרה במקביל מסגרת לימודית שעסקה במשמעות המגורים בעיר ובהכשרה לחיים בה. פעם נדרשו ללמוד מיומנויות בסיסיות של חיים בטבע, כמו ליקוט, ציד וכיוצא בזה. היום אנחנו נדרשים ללמוד איך לחיות בסביבה עירונית ולהבין אותה. תכנית הלימודים שפיתחנו היא בדגש על אסתטיקה. אבל לא במובן של יפה-לא יפה, אלא אסתטיקה שעונה על השאלה: 'כיצד אנחנו משתמשים בחושים שלנו וחווים את המרחב?' ואם לסכם במילה אחת, הדגש שלנו בתכנית הלימודית הוא על התבוננות".
איך ובמה מתבוננים?
"אנחנו מתחילים במרחב המוכר והמשמעותי ביותר לתלמידים: החדר והבית פרטי, והמקבילה שלהם – הכיתה ובית הספר, ומשם לרחוב, לשכונה ולעיר. ממרחבים פרטיים למרחבים ציבוריים. החיבורים ביניהם הם לא סכמתיים ולא בהכרח לינאריים. זה לא שהיום נלמד על בית פרטי ומחר על רחוב. התנועה הזו מקטן לגדול וחזרה עומדת בבסיס התפיסה או הגישה החינוכית שלנו. אנחנו מגיעים אמנם מתחום האדריכלות ומתוך השפה האדריכלית, אבל מרחיבים ומדייקים אותה באמצעות אמנות ופרפורמנס, וכלים נוספים כמו כתיבה, רישום ועיצוב. לתפיסתי, אדריכלות היא היחסים בין צורה לתוכן, בין הצורה למשתמשים בצורה. כלומר, אדריכלות היא לא רק האופן שבו מתכננים בניינים, אלא גם האופן שבו אנחנו משתמשים בבניינים. הלימוד הוא מתוך השימוש, כלומר מתוך החיים".
מי מנחה את השיעורים?
"הצוות שלנו מורכב ממדריכות שלכולן רקע באמנות ועיצוב, בהקשר הרחב שלהם, ועוסקות בהם על בסיס יומיומי. לפני שאנחנו מלמדים, אנחנו צוות לומד. בתכנית כזו יש צורך דעות ונקודות מבט שונות על מנת למצוא את האופן המתאים ללמוד מושג או נושא מסוים, וכדי לפתח שפה ברורה לדיאלוג על המרחב. אנו גם נדרשים ללמד זה את זה ידע וכלים ספציפיים הנמצאים בתחום ההתמחות של כל אחת״.
איך העיסוק האמנותי של המדריכות בא לידי ביטוי?
"המדריכות מלמדות מתוך הפרקטיקה האמנותית שלהן וגם לוקחות חלק בפיתוח תכני הלימוד ואופן הלימוד. הן לא משמשות כשופר להעברת ידע תחום וסגור, אלא מביאות ומביעות את עצמן דרך התכנים הנלמדים. לא מדובר כאן בידע שהתלמידים מקבלים מלמעלה, שהם צריכים לציית לו או לשנן אותו. הלימוד הוא חווייתי ומתבצע מתוך דיאלוג עם המנחות. האחריות על הלימוד מועברת לילדים, לתלמידים".
באיזה אופן התכנית מחוברת לתל אביב?
"התכנית עוסקת בתל אביב, בעיר הלבנה ובסגנון הבינלאומי. חלק מתכנית הלימוד מבוסס על סיורים שנבנו במיוחד עבור תל אביב. ולא רק במיוחד לעיר, אלא במיוחד לכל מקום בה. אנחנו בונים עבור כל אחד מבתי הספר תכנית סיורים שמתקיימים בסביבה הקרובה שלו. למשל, יש לנו סיור שנקרא ‘site specific’, כלומר – מיוחד למקום, שבו תלמידי בית ספר בלפור יסיירו בכיכר הבימה, ותלמידי תל נורדאו יצאו לסיור בבית צעירות מזרחי שברחוב דב הוז. והם ילמדו בסיורים דברים שונים לגמרי. הדרך שבה הולכים ברגל עד לאותם מקומות גם היא משמעותית ורלבנטית לתלמידים.
מבחינתנו גם 'סיור' הוא התרחשות שנשענת על התבוננות ולא על הדרכה מלמעלה. הסיור מתחיל בכיתה, ממשיך במסדרון, בחצר. אחר כך ישנם סיורי שיטוט שבהם עוצרים ליד דברים בנאליים לכאורה – מעץ שפורח באותו הזמן ועד לגדר שהתעקמה".
וחוץ מסיורים?
"בנוסף לסיורים, מתקיימים שיעורים בכיתה ובהם גם סדנאות מעשיות, שגם הן נשענות על התפיסה של ׳לימוד מתוך עשייה׳. עד עכשיו למשל, התלמידים השתתפו בסדנה אחת בת ארבעה שיעורים, שהתמקדה בתפירת קלמר ובהכנת כלי מדידה, כמו מטר ומחוגה. הסדנאות הבאות יעסקו בתאורה, ובקשר שבין השמש כמקור אור טבעי ושל מערכות האנרגיה כמייצרות אור מלאכותי, לאור שיש לנו בחדר ולמשמעות של האור בחיינו".
התכנית הזאת תקפה רק לתל אביב?
"לא. אנחנו פועלים בתל אביב ולכן מייחדים אותה לעיר תל אביב. אבל אין סיבה שהתכנית לא תפעל בערים נוספות".
מה התכניות לעתיד?
"אנו מעוניינים להרחיב את התכנית לשכבות גיל נוספות ולעוד שכונות בעיר. באביב 2019 יפתח מרכז העיר הלבנה ואתו נשיק מערכת של סדנאות וחוגים בתחומי האדריכלות, האמנות והעיצוב ומיועדת לילדים ולמבוגרים וגם לקהל מקצועי".